Preventie

Voordat een werknemer zich arbeidsongeschikt meldt, kunnen er al allerlei signalen zijn die duiden op een mogelijke uitval. Werkgevers die hier voldoende oog voor hebben, kunnen een ziekmelding voorkomen.

Het inzetten van een preventieve interventie is vaak de sleutel. Bij psychische klachten ligt de oorzaak in veel gevallen in de combinatie werk én privé. Alleen hoge werkdruk leidt meestal niet tot verzuim, maar als de werknemer daarnaast bijvoorbeeld ook mantelzorger is voor een ouder, dan gaat het mis. In zo’n geval richt de interventie zich niet alleen op het behandelen van de psychische klachten, maar ook op het wegnemen van de oorzaak. De interventies starten terwijl de werknemer gewoon doorwerkt. Of bij fysieke klachten. Ook dan kan behandeling worden ingezet, eventueel in combinatie met tijdelijk aangepast werk. Bij dit soort interventies is financiering vanuit de inkomensverzekeraar meestal geen mogelijkheid. Toch wegen de kosten vaak tegen baten op, als hiermee wordt voorkomen dat er langdurige arbeidsongeschiktheid ontstaat.

Overweegt u een preventieve interventie? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden! U kunt ons bereiken op 0314 - 216 900 of via info@exsist.nl.